Ministar Glamočić: Poljoprivreda je potencijal juga Srbije

ambasador

Leskovac – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić i ambasador Kraljevine Danske Majkl Borg Hansen posetili su Kompaniju Fungo Jug u Čukljeniku, plantažu jagoda Zvonimira Stojanovića i firmu Strela Klajić u Leskovcu koji su konkurisali za podršku Fruit end Beri programa i uz pomoć subvencija uspeli da razviju svoje proizvođačke i prerađivačke kapacitete.

U okviru Fruit end Beri programa kompanija Fungo jug , koja se bavi proizvodnjom, otkupom, preradom i prodajom poljoprivrednih i šumskih proizvoda, konkurisala je za nabavku Sortex mašine vredne 16 miliona dinara, od čega je podrška programa iznosila oko osam miliona i 50 hiljada dinara.

-To je mašina sa kojom mi osiguravamo finalni proizvod i povećamo brzinu prerade. Time povećavamo godišnji kapacitet koji nam je, sa upotrebom Sortexa, porastao u odsnosu na pretprošlu i prošlu godinu za 30 procenata. Ranije smo izvozili 2 200, a prošle 2 700 tona proizvoda, rekao je direktor Fungo – juga Bratislav Jovanović.

Porodica Stojanović je za nabavku sadnica jagode uložila 600 hiljada dinara, od čega je podrška programa bila 411 hiljada. Inicijalno porodica je zasnovala proizvodnju na 70 ari i u prvoj godini ostvarila prinos od 380 grama po sadnici, a u ovoj očekuje prinos od 800 grama po sadnici ali i proširenje proizvodnje za još 40 hiljada sadnica.

-Donacije su za stonu vrstu 700 hiljada dinara po hektaru, a u mom slučaju oko pola miliona dinara . Ja sam se odlučio za stonu sortu jer se celokupni prinos brže i proda, kaže  korisnik RPG Zvonimir Stojanović, ( 1.35…brže se prodaje 2.09 )

Firma Strela Kljajić, koja je jedna od najvećih izvoznika smrznutog voća i pečuraka i šumskih plodova, u okviru programa Fruit end Beri  nabavila je Sortex mašinu i kompresor vrednosti skoro 45 miliona dinara, od čega je podrška programa bila nešto preko 22 miliona.

-Ovo je najbolji način da se uloži u razvoj. Program će biti nastavljen i u naredne dve godine. Biće raspisana još dva poziva za apliciranje za dodelu sredstava. Drago mi je da davanje sredstava ide glatko i da se krediti daju pod povoljnim uslovima i da će sve to doprineti razvolju poljoprivredne proizvodnje,  rekao je ambasador Danske Michael Borg Hansen.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić je ovom prilikom rekao da je zadovoljan onim što je video i što gotovo sve proizvedeno ide na ino tržište. On je napomenuo da je nova komponenta konkursa otvorena do maja ove godine pri čemu je pozvao poljoprivredne proizvođače da se prijave. Ministar Glamočić smatra da Jug Srbije ima velike potencijale za razvoj poljoprivredne proizvodnje i država će staviti akcenat na njen razvoj, između ostalog, kako bi zaustavila migraciju iz seoskih u gradske sredine. Ministarstvo će ove godine više pažnje posvetiti navodnjavanju zemljišta.

-Mi ćemo ispoštovati naš Zakon o subvencijama. Povećali smo neke mere kada je stočarska proizvodnja u pitanju na primer ali smo uveli i jako dobru meru: kratkoročne kredite koji traju tri godine, sa dinarskom kamatom od 6% i grejs periodom od godinu dana. Time će poljoprivrednici moći da kupe sve što im je potrebno za proizvodnju. Kako je prolećna setva na pragu Ministarstvo će dati subvenciju od 12 000 dinara po hektaru : šest hiljada bez računa, drugih šest će ići po tri za dizel gorivo i đubrivo. Ove mere će tek uslediti jer registracija poljoprivrednih gazdinstava traje do 31. marta, rekao je  ministar  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić.

Projekat podrške sektoru jagodičastog voća na jugu Srbije Fruit end Beri finansijski podržavaju Danska vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u ukupnom iznosu od 8,65 miliona evra, a njegova implementacija, započeta 2010. , trajaće još dve godine.