Ministar Krkobabić: Nove mere Vlade za razvoj srpskih sela

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić danas je posetio tri vlasotinačka sela, Stajkovce, Orašje i Dobroviš, najavivši nove mere pomoći Vlade Republike Srbije, koje će imati za cilj razvoj seoskih područja. Jedna od  njih biće namenjena razvoju zadrugarstva, za šta će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 500 miliona dinara, a uskoro se očekuje i usvajanje programa za obnovu domova kulture u selima. Ovom prilikom najavljena je rekonstrukcija objekta nekadašnjeg doma kulture, koji se nalazi na granici između dva sela, Orašja i Kukavice.

Ivica Nastić iz Stajkovca, čiji se plastenici prostiru na površini od jednog i po hektara, nastavio je porodičnu tradiciju bavljenja povrtarstvom. Udruživanje poljoprivrednika ovaj proizvođač vidi kao šansu za postizanje veće konkurentnosti na tržištu.

„Imamo problem sa uvoznom robom i mislim da to možemo da rešimo samo uz pomoć Ministarstva i Opštine, udruživanjem u zadruge, pa ako možete da nam pomognete malo da budemo konkurentniji na tržištu.“, kazao je Nastić.

Ministar Krkobabić je kao rešenje ovog problema naveo definisanje zagarantovanih cena proizvođačima za određen broj poljoprivrednih proizvoda, koje se uskoro očekuje.

„Uskoro ćemo definisati jedan broj strateških poljoprivrednih proizvoda, za koje će poljoprivrednici imati garantne cene.Ukoliko je cena koju tržište diktira u određenom momentu niža od garantovane, država će po toj ceni otkupiti proizvod. To je sigurnost za poljoprivredne proizvođače.“

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović istakao je ovom prilikom da je lokalna samouprava za ovu godinu iz budžeta opredelila duplo veću sumu za razvoj poljoprivrede nego u prošloj. Između ostalog, deo sredstava predviđen je za uređenje atarskih puteva. Pored toga, u planu je i izgradnja fekalne kanalizacije za sedam ravničarskih sela na području ove lokalne samouprave.

Kada je reč o domovima kulture, Petrović je podsetio prisutne da su već rekonstruisani objekti u Konopnici, Batulovcu i Boljaru. Projekat za rekonstrukciju objekta u Orašju urađen je prethodne godine, kada je postao vlasništvo Opštine Vlasotince.

Prema rečima Krkobabića, zamisao ministarstva je da objekti ovog tipa budu multifunkcionalni, namenjeni ne samo održavanju kulturnih manifestacija i predavanja, već i da budu mesto za pružanje usluga iz oblasti medicinske i socijalne zaštite.

U okviru današnje posete vlasotinačkom kraju, Krkobabić je posetio i seosko-turističko domaćinstvo Nebojše Stojičića u Dobrovišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*