Na otvaranju 16. LIFFE-a uručenje nagrade „Živojin Žika Pavlović“ Milošu Miši Radivojeviću

Pod sloganom „Akcija“ sinoć je u Narodnom pozorištu otvoren 16. po redu Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE, koji će trajati do 19. septembra. Na ovoj svečanosti, uručena je glavna nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, reditelju Milošu Miši Radivojeviću.

Ovogodišnji laureat nagrade, koja nosi ime velikog režisera “Živojina Žike Pavlovića”, Miloš Miša Radivojević, punih 65 godina je u filmskom svetu i autor je kultnih ostvarenja, kao što su “Dečko koji obećava”, “Una”, “Ni na nebu, ni na zemlji”.

Radivojević je ovom prilikom naglasio da ovakva nagrada sa sobom nosi i veliku odgovornost, imajući u vidu da je Pavlović, kao predstavnik Crnog talasa, brojnim rediteljima bio uzor, te da je ogromna čast da se nađe među laureatima, kao što su Slobodan Šijan, Rade Šerbedžija, Bogdan Diklić, Goran Marković, Milčo Mančevski i Goran Paskaljević.

Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE-a, istakao je na samom otvaranju da će publika, u narednim danima, imati prilike da pogleda neke od najboljih filmova ne samo iz regiona, već i čitavog sveta, a koji su visoko ocenjeni od strane uglednih ljudi u filmskoj industriji.

Od samog početka, grad Leskovac je, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, pokrovitelj ove manifestacije, a prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, tako će ostati i ubuduće.

Ispred organizatora Leskovačkog kulturnog centra, prisutnima se u sali Narodnog pozorišta obratila Sanja Conić, direktorka ove ustanove kulture.

.U okviru glavnog takmičarskog programa, prve večeri LIFFEa-a, prikazan je film „Indigo kristal“ Luke Mihailovića, debitantskog reditelja, dok će u narednih pet dana biti predstavljeno još sedam filmova iz regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića i to “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović, “Da li ste videli ovu ženu” Matije Gluščevića i Dušana Zorića, zatim “Praznik rada” Pjera Žalice iz Bosne i Hercegovine, “Tragovi” Dubravke Turić iz Hrvatske, “Jahači” Dominika Manceja iz Slovenije, “Kajmak” Milča Mančevskog iz Severne Makedonije i “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića, takođe iz Hrvatske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *