Na Službi ortopedije za sada zbrinjavanje samo hitnih slučajeva

Od početka epidemije korona virusa u Službi za ortopediju i traumatologiju leskovačke Opšte bolnice primaju se samo pacijenti sa traumama, rekao je za našu televiziju Miomir Kačarević, načelnik ove službe.

Liste čekanja za operacije kolena i kuka, odnosno sistem zakazivanja za ove intervencije, za sada ne funkcioniše.

U ovoj službi, rađeno je godišnje od 400 do 450 operacija kolena i kuka.

„Operišemo samo ono što moramo,sveže traume, povrede koje imaju indikaciju za operativno lečenje i u tom delu ugrađujemo proteze kuka pre svega na mestu preloma, gde ima indikacija za njihovu ugradnju – objašnjava načelnik Kačarević.

Zbog epidemije korona virusa operacije se za sada ne zakazuju, a specijalistička ambulanta u Domu zdravlja radi smanjenim obimom.

„Mi smo prošle godine skinuli listu čekanja za kukove, nije bilo upisa za ovih 5 meseci i sada ih je na listi što se kukova tiče oko četrdesetak. Kolena smo imali 550, trenutno ih ima 315 na listi – kaže Kačerević uz zaključak da će ovaj broj sigurno biti veći, s obzirom na to da nije postojala mogućnost upisa poslednjih meseci.


Najčešće bolesti u ortopediji su vezane za kolena i to artrozu ovog dela tela.

„Najčešće su to artroze, odnosno gubitak hrskavice velikih zglobova, pre svega kolena i kuka i tu pratimo trend u svetu. Dva bolesna kolena, odnosno dva pacijenta sa tom bolešću, prati jedan sa kukom. Veća je incidenca artroza kolena nego li kuka, to je dakle vodeća dijagnoza u nekoj našoj ortopedskoj patologiji, a koja pre svega zahteva operativno lečenje, na kraju razvoja tog degenetrativnog oboljenja – ističe načelnik Službe za ortopediju i traumatologiju OB Leskovac.


Zbog pandemije Kovida 19 na ovoj službi strogo se poštuju pravila ponašanja i donete mere zaštite.

„Ako na samom dežurstvu postavimo indikaciju za prijem, odnosno operativni zahvat, prvo što se radi je testiranje na kovid 19. Radi se brzim testovima, ako je nalaz negativan prijem ide normalno, ako je pozitivan konsultujemo se sa lekarima iz Kovid bolnice i ili se prima u tu bolnicu, sve zavisi od stanja ili na našoj službi, jer je oformljena posebna operaciona sala za kovid pozitivne pacijente, sa ekipom koja je spremna i uvek na raspolaganju – objašnjava načelnik Kačarević.

S obzirom na to da je deo Kovid bolnice, Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ne funkcioniše po uobičajenom režimu, tako da operisani pacijenti sa ortopedije nisu u mogućnosti da imaju fizioterapiju. To im je jedino moguće u nekoj od banja, pre svega Sijarinskoj ili im ostaje mogućnost rada vežbi u kućnim uslovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*