Na tržištu rada potražnja za IT stručnjacima, ali i zanatlijama

Među deficitarnim zanimanjima i dalje su ona iz oblasti IT tehnologije, građevinarstva, elektroindustrije, a na tržištu rada velika je potražnja i za zanatlijama poput šivača, bravara, ali i za vozačima i komercijalistima, potvrdili su nam nadležni iz leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na drugoj strani do posla najteže dolaze oni iz poljoprivredne, mašinske, ekonomske i hemijske struke.

Kada je reč o deficitarnim zanimanjima, ono što je karakteristično za naše područje jeste da se nije mnogo promenila situacija u odnosu na prethodne godine, pa su i dalje najtraženija zanimanja iz oblasti IT tehnologije, građevine, kao i elektroindustrije. Na posao ne čekaju dugo ni vozači i komercijalisti.

„Kada su u pitanju građevinska zanimanja, to su zidari, tesari, armirači, zavarivači i bravari, asfalteri, moleri, keramičari, fasaderi, zatim oni što rukuju građevinskim mašinama. Tražnja je takođe velika za operaterima u elektroindustruiji, zatim za šivačima i traže se naravno vozači, bravari, komercijalisti i razna zanatska zanimanja, poput vodoinstalatera recimo, takođe mesari su traženi kada je reč o našem području – navodi načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Nacionalne službe za zapošljavanje Marija Stevanović.

Na zanimanja koja nedostaju, pored ponude poslodavaca, utiču i uslovi rada i visina zarade, posebna znanja i veštine nezaposlenih lica, kao i njihove lične osobine i sposobnosti. U onu drugu grupu zanimanja, koja su suficitarna, spadaju sva ostala zanimanja.

„Kada je u pitanju ona druga strana suficitarnosti, znači to su praktično sva ostala zanimanja, ali mogu posebno podvući da na teritoriji našeg grada i okruga, najsuficitarnija zanimanja su iz oblasti poljoprivrede, zatim mašinske industrije, ekonomske struke i hemijske struke – dodaje Stevanović.

Na području Jablaničkog okruga, prema statističkim podacima za jul 2020. godine, evidentirano je 24614 nezaposlenih lica, a kada je u pitanju grad Leskovac, njihov broj je 14468.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *