Nacionalna udruženja pacijenata sa stomom donirala leskovačkom udruženju medicinska pomagala

Stoma nije bolest, već samo drugačiji način života, jedna je od glavnih poruka poslatih danas od strane prestavnika Nacionalnih Udruženja pacijenata sa stomom u Srbiji i Republici Srpskoj, koji sa tim žive već dugi niz godina. Prilikom boravka u Leskovcu, donirali su neophodna pomagala članovima Udruženja „Hrast“.

U pitanju su supružnici Snežana Milojević i Dragan Trivun, inače i predsednici Nacionalnih Udruženja pacijenata sa stomom u Srbiji i Republici Srpskoj, kojima je stoma izvedena pre više od 30 godina. Ovo je hirurški otvor na stomaku i posledica je najčešće kancera debelog creva, prostate ili bešike.

Govoreći o različitim iskustvima članova udruženja, Snežana Milojević ističe da je ovaj način života vrlo teško prihvatiti, barem u početku, zbog čega se u tom periodu neretko javlja depresija. Kako bi se on prebrodio, od velikog značaja je pomoć udruženja, odnosno osoba koje se suočavaju sa sličnim problemima.

Najveći broj pacijenata sa stomom je treće starosne dobi, koji pri tom imaju i druge zdravstvene probleme, ali ima i dosta mladih osoba u poslednje vreme. Lošiji kvalitet života nije neizostavni deo njihove svakodnevice, s obzirom na to da zahvaljujući dobrim pomagalima i razvijenoj tehnologiji mogu sasvim normalno da funkcionišu.

Imajući u vidu da je mart, mesec borbe protiv raka, leskovačko Udruženje „Hrast“ je u saradnji sa nacionalnim udruženjima u Srbiji i Republici Srpskoj, obeležilo ovaj mesec doniranjem neophodnih pomagala svojim članovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *