Nagrađeni učesnici Dečijeg prolećnog likovnog salona u Vlasotincu

U galeriji Kulturnog centra sinoć je otvoren prvi Dečji prolećni likovni salon, koji je Kulturni centar Vlasotince priredio u spomen na vajara, slikara i profesora Nebojšu Mitrovića Pušu. Radove na temu “Vlasotince u srcu” poslalo je više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola.

“Veoma nas je obradovao broj pristiglih radova jer nismo očekivali da se učenici odazovu u ovolikom broju s obziroma da nastavu uglavnom pohađaju onlajn. Ni u jednom trenutku nismo imali dilemu da konkurs posvetimo profesoru Nebojši Mitroviću Puši jer je on ostavio dubok trag u svom likovnom i pedagoškom radu. Veliku podršku u realizaciji projekta pružila nam je porodica Mitrović. Naša želja je da ovaj konkurs postane tradicionalan i da prevaziđe lokalne okvire – istakao je urednik umetničkog programa u Kulturnom centru Bratislav Valčić.


Član žirija, istoričar umetnosti Jasmina Zlatković istakla je da je žiri imao veoma težak zadatak i da nije bilo lakih odluka s obzirom na broj i kvalitet učeničkih radova.


U kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nagrađeni su: 1. nagrada – Ilija Blagojević – OŠ „Braća Milenković“ – Šišava, 2. nagrada – Dunja Stojiljković – OŠ „Siniša Janić“ i 3. nagrada – Dunja Ilić – OŠ „8. oktobar“. U kategoriji učenika od petog do osmog razreda nagrade su dobili: 1. nagrada – Aleksandra Mitov – OŠ „8. oktobar“,2. nagrada – Isidora Nikolić – OŠ „Siniša Janić“, 3. nagrada – Emilija Pejčić – OŠ „8. oktobar“. Među najstarijim učesnicima, učenicima srednje škole nagrađeni su: 1. nagrada – Jovana Petrović – Tehnička škola, 2. nagrada – Milica Milenković – Tehnička škola, 3. nagrada – Tijana Kocić – Tehnička škola.


“Hvala porodici Mitrović koja nam je pružila podršku tokom same organizaceje salona. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju kako bismo od zaborava što bolje sačuvali sve što je za naš grad učinio profesor Nebojša Mitrović Puša – rekao je direktor Kulturnog centra Branislav Katić i dodao da su vrata Kulturnog centra širom otvorena za najmlađe likovne stvaraoce Vlasotinca i svu kreativnu decu kojoj je potreban neki vid podrške.

Branislav Katić je pobednicima konkursa uručio diplome i novčane nagrade, dok je porodica Mitrović obezbedila robne nagrade, a pobednicima konkursa u sve tri kategorije je darivala reprodukcije slika Nebojše Mitrovića. Slike su pobednicima uručili unuci profesora Mitrovića, Nikola Mitrović i Arsenije Stojiljković.

O pobedničkim radovima je odlučivao žiri u sastavu: Dragoljub Stanković Čivi, akademski slikar, Ivan Ranđelović, profesor likovne grafike u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu i Jasmina Zlatković, istoričarka umetnosti.

Jučerašnji datum za otvaranje salona nije uzet slučajno. Da je živ, slikar i vajar Nebojša Mitrović Puša proslavio bi juče svoj 68. rođendan. Izložba će moći da se pogleda na jutjub kanalu Kulturnog centra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *