Najbolju leskovačku mućkalicu napravili takmičari iz Niša, a šopsku salatu tim leskovačkih ugostitelja

Manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“ održana je sinoć u dvorištu Šop-Đokićeve kuće. U okviru nje organizovana su i takmičenja u pripremi leskovačke mućkalice i šopske salate.

Stručni žiri u sastavu  profesora kuvarstva Zorana Todorovića, Vitomira Nikolića i Ančice Dimitrijević, imao je težak zadatak. Prema njihovoj odluci, prvo mesto u pripremi najbolje leskovačke mućkalice pripalo je Udruženju ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša, dok su najbolju šopsku salatu pripremili predstavnici leskovačkog restorana „Bratska kafana  Đokić“

Pored takmičenja i nastupa kulturno-umetničkih društava iz Leskovca i Elin Pelina, prezentovani su i tradicionalni proizvodi ove dve lokalne samouprave. Posetioci su mogli da iskoriste priliku i da se provozaju novim Roštiljkom.

“Dani leskovačke mućkalice i šopske salate” realizuje se kroz projekat “Magija sinergije” koji se sprovodi preko IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, a u partnerstvu opština Elin Pelin, Turističke organizacije Leskovac i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Cilj je povezivanje festivala i prezentovanje turističkih proizvoda obe države.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, dodajući  da je, pored održavanja  tradicionalnih veoma uspešnih manifestacija poput Roštiljijade, cilj grada da uvodi inovacije kada je reč o turizmu.

Dani leskovačke mućkalice  održani su četvrti put, a prvi put u saradnji sa Elin Pelinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *