Najpopularnija imena u Leskovcu -nekad i sad

Republički Zavod za statistiku prvi put je na osnovu popisa  stanovništva 2011. godine objavio listu najčešćih imena u Srbiji. Ti podaci pokazali su da je najveći broj devojčica u našoj zemlji rođenih pre 21. stoleća ponelo ime Milica, a dečaka Dragan, dok je u Leskovcu u istom posmatranom periodu napopularnije žensko ime bilo Jelena a muško Zoran.

U periodu posle 2000. tačnije od 2001. do 2011. Milica je zadržala prvu poziciju kao najpopularnije žesnko ime u Srbiji, dok se ime Dragan izgubilo pa je vodeću poziciju preuzeo Nikola koji je u tom periodu bio najpopularnije muško ime i u Leskovcu. Međutim, od 2001. do 2011. najviše devojčica u Leskovcu ponelo je ime Anđela dok se Milica nalazi tek na trećem mestu odmah iza Jovane.

Poslednja lista najčešćih imena rađena je na osnovu demografskih podataka iz 2020. godine kada je broj živorođene dece iznosio 61.692, od toga oko 30.000 devojčica. Prema tim podacima, na prvom mestu po poularnosti nalazi se Sofija, zatim Dunja, Mila, Teodora, Sara, Milica, Tara, Una, Nađa i Nikolina. Od muških imena – Luka, Lazar, Vasilije, Stefan, Aleksa, Bogdan, Vuk, Filip, Mihajlo i Vukašin.

Ono što je praksa pokazala jeste da je u ranijem periodu kum bio taj koji je davao ime detetu i najčešće je to bilo ime koje se vezivalo za neki verski praznik – Božidar (Božić), Durđina (Đurđevdan). Trend imenovanja se samo tokom jedne decenije znatno promenio, pa sada sve veću ulogu u odabiru imena imaju roditelji. Popularna su kratka kratka imena – Lav, Zoi, Mia…

Kada je reč o prezimenima, najčešće u Srbiji na osnovu podataka sa popisa stanovništva bilo je Jovanović, a u Leskovcu Stojanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *