Nastavljen obilazak privrednika i poljoprivrednika

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nastavio je i danas svoju posetu privrednicima i poljoprivrednicima našeg kraja. Ovom prilikom obišao je proizvodne pogone privrednika u Bogojevca, Zalužnja, kao i poljoprivrednu zadrugu Lipovka, preduzeće Tami trejd i gazdinstvo porodice Jović u Čekminu. 

Najbolju poruku za one koji tek ulaze u preduzetničke vode, ili razmišljaju da pokrenu svoj posao, dao je Srđan Mitrović, vlasnik proizvodno-trgovinskog preduzeća Mladost  iz Zalužnju. Preduzeće koje je 1991. godine krenulo sa radom u prostorijama porodične kuće, danas zapošljavanje 60 radnika, a 50 posto svoje proizvodnje izvozi na evropsko tržišta, pre svega, Slovenije.

„Kada smo pošli na Ekonomskom fakultetu na prvom ispitu na kom smo pali, pali smo jer nismo znali odgovor na pitanje koja je najjača klasa na kom se zasniva uspeh, a to je radničko seljačko poreko. Mi sa relativno malo sredstava pokrećemo prihode sa velikim radom izlazimo na svetsko tržište, gde konkurišemo sa našim kvalitetom i cenama. I odgovorno tvrdim, kao prosečni diplomirani ekonomsta, da Srbija, ovakvim jednim pristupom, može da ima veliki uspeh na inostranom tržištu, sve komapnije koje mogu da se ohrabre – poručio je Mitrović.

Preduzeće Mladost koje se bavi proizvodnjom prehrambenih artikala tokom vanrednog stanja, isporučilo je 9 šlepera proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, 4 u Sloveniju, i tri u Beograd. Kako nije bilo otpuštanja radnika koristili su mere iz ekonomskog programa za ublažavanje posledica koronavirusa Vlade Republike Srbije. 

Prilikom posete vinarije „Aqvila“ u Bogojevcu, gradonačelnik Leskovca najavio je da će u naredne četiri godine preko 500 hektara vinograda na prostoru Priboja, Vinarca, Donjeg i Gornjeg Stopanja biti revitalizovano.

Članovi porodičnog imanja Nikolić nadaju se da će poslovni uspeh postignut prethodne 2019.godine biti nastavljena i tokom ove. Godišnje se u vinariji proizvede oko10 hiljada litara vina, a u planu je proširenje kako površina pod vinogradom, tako i dupliranje proizvodnih kapaciteta same vinarije.

Porodica Jović na površini od 30 hektara proizvodi različite vrste povrtarskih i ratarskih kultura . Konkurisali su za subvencije kod grada Leskovca kako bi unapredili svoju proizvodnju, a ističu značaj saradnje sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Leskovac.

Ove godine u budžetu grada za poljoprivredu će biti obezbeđeno rekordnih 110 miliona dinara, a gradonačelnik najavljuje nastavak podrške kroz podsticaje, ulaganje u atarske puteve i slično.

Među zadrugama u Leskovcu koje su u protekle tri godine dobile finansijsku podršku iz republičkog budžetu u ukupnom iznosu od 76,8 miliona dinara, je i zadruga Lipovka. Rad ove zadruge podžan je sa 7,4 miliona.

Poslednja u nizu bila je poseta preduzeću „Tami trejd“ koje od 1991.godine proizvodi mehanizme za nameštaj. Reč je o porodičnoj firmi koja u stalnom radnom odnosu ima oko 100 radnika, a 75 posto svoje mesečne proizvodnje izvozi u Francusku, Grčku, Poljsku, Rumuniju i druge zemlje. U svom sastavu poseduju i dva hotela, a mere iz ekonomskog programa za ublažavanje posledica od korona virusa, naročito su bile značajne u ovom sektoru koji je pretrpeo dosta gubitaka, naveo je Jovica Stojanović, vlasnik preduzeća „Tami trejd“.

U okviru jučerašnjeg obilaska predstavnici lokalne vlasti obišli su i Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Čekminu gde su pre tri godine završeni radovi na postavljanju ograde oko dvorišta, energetske sanacije i trotoara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *