“Nedelja zdravlja usta i zuba”

Oko 13 odsto mališana jaslenog uzrasta u Srbiji ima jedan ili više karijesnih mlečnih zuba, odnosno nešto više od 50 procenata dece kada je u pitanju uzrast od 3 do 6 godina, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut”. Kako navode stručnjaci, najčešći uzrok karijesa je prekomerna upotreba slatkiša.

Sa ovim podacima smo dočekali „Nedelju zdravlja usta i zuba”, koja se u našoj zemlji do 19. maja obeležava pod sloganom „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”.

Istraživanje o oralnom zdravlju dece i omladine koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” pokazuje da oko 53 odsto dece uzrasta od 12 do 36 meseci konzumira prekomernu upotrebu slatkiša, koja je uzrok karijesa.

Sa istim problemom susreću se i deca školskog uzrasta.

“Redovno pranje zuba doprinosi smanjenju ove pojave, a neophodno je i posećivati stomatologa na svakih tri, odnosno šest meseci”, istakao je dr Bojan Ivanović, stomatolog.

U našoj zemlji se tradicionalno u trećoj nedelji maja meseca obeležava Nedelja zdravlja usta i zuba. Ovu kampanju sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa brojnim zdravstvenim ustanovama, među kojima je i Zavod za javno zdravlje Leskovac.

Jedna od aktivnosti Zavoda za javno zdravlje Leskovac, koja se ukazuje Ja ciljem higijene jeste konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova mališana predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Radove je moguće dostaviti do 19. maja na adresu ove zdravstvene ustanove.

Inače, Nedelja zdravlja usta i zuba se u Srbiji obeležava od 1991. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *