NEMA PRAVNOG OSNOVA ZA ISKLJUČENJE SA TOPLOVODNE MREŽE

Leskovačkom Javno komunalnom preduzeću “Toplana” podneto je 35 zahteva za isključenje sa toplovodne mreže. Većina zahteva odnosi se na isključenje lokala i poslovnog prostora za šta, prema rečima portparola Nikole Cakića tehničke mogućnosti postoje ali ne i pravni osnovi.

Do sada je Toplani zahtev za isključenje sa toplovodne mreže podnelo pet fizičkih i 30 pravnih lica. Kada se radi o zahtevima fizičkih lica, radi se o osobama koje žive u inostranstvu, a stanovi su prazni. Vlasnici lokala kao razlog isključenja navode visoku cenu grejanja koja na primer za poslovni prostor od 50 kvadratnih metara u trećoj zoni, sa obračunatim PDV – om od osam posto, na mesečnom nivou iznosi oko 8 500 dinara. Nikola Cakić kaže da ipak postoje određeni uslovi koji moraju da budu ispunjeni da bi se lokal isključio sa toplovodne mreže.

Stanovi ne mogu pojedinačno da se isključe iz sistema grejanja sem u slučaju da takav zahtev postoji od apsolutno svih vlasnika stanova u zgradi. Pojedinačno isključivanje stana moguće je samo u novoizgrađenim zgradama u kojima postoji samostalni priključak za stan – a u Leskovcu ih ima samo pet. I u tom slučaju vlasnici stana moraju da plaćaju cenu posrednog grejanja.

Ukoliko poslovni objekti ne rade umanjuje se isporuka toplotne energije, ali na osnovu zapisnika tehničke službe Toplane, rekao je Nikola Cakić.

Kako nam je u ovom Javno komunalnom preduzeću rečeno danas je normalizovano grejanje u stambenim zgradama u kojima je prethodnih dana ono bilo umanjenog intenziteta zbog havarije na toplovodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *