Niče novo kartonsko naselje u Leskovcu

kartonsko naselje 1

Leskovac – Stanovnici ulice Stanoja Glavaša i susednih zgrada u kojima žive porodice izbeglih i raseljnih lica iz bivših jugoslovenskih republika i sa Kosova i Metohije posle nekoliko godina opet su se organizovali i zatražili iseljavanje  Roma koji su se divlje naselili u voćnjaku između lebanskog puta i stambenih zgrada i žive u barakama od kartona.

Nedavno se ovde posle prve naselila i joše jedna romska porodica, pa se meštani boje da na ovom prostoru ne iznikne pravo kartonsko naselje. Oni zato traže od lokalne samopurave  da raseli ove Rome i obezbedi im prostojne uslove za život.

” Kako ovi ljudi nemaju ni elementarne uslove za život ovde se nalazi pravni javni WC. Deca iz ovog naselja ne smeju sama na ulicu jer ih prate psi koji se ovde okupljaju, a širi se i nesnošljivi smrad. Apelujom na nadležne iz lokalne samouprave da reše ovaj višegodišnji problem. Napominjem da nemamo ništa protiv Roma ali ovako više ne može” kaže Ivan Mitić. 

” Neprimereno je šta se sve dešava u našem naselju. Ova deca iz romskih porodica prose ispred marketa Orion i susreću prolaznike. Pre neki dan zapaljen je krevet pa se podigao veliki dim, a stalno se dešavaju ovakve stvari” dodaje Dragan Stanković.

kartonsko naselje 2

S druge strane Romi iz komšiluka tvrde da je ovo improvizoano stanište nekima od njih u ličnim kartama upisano kao mesto boravka što su nam i dokumentovali svojim ispravama.

 ” Mi smo prijavljeni na ovoj adresi što možete da vidite i godinama ovde živimo” kaže Drageš Stanković, dok Ružica Stanković ističe da prima socijalno osiguranje na ovoj adresi i da se jedno od njene deca priprema da krene u školu. Ona kaže i da je od Centra za socijalni rad tražila da joj se obezbedi novi smeštaj.

Komšije Srbi očekuju pomoć od lokalne samouprave kako bi rešili ovaj problem. Oni su ovih dana posle prvog pokušaja od pre nekoliko godina nastavali sa prikupljanjem peticije kojom se traži da se Romi iz higijenskih razloga i nesnosne buke isele sa ove parcele.