Noć kulture, umetnosti i tradicije u Leskovcu

Međunarodni dan muzeja, 18. maj i Noć muzeja obeleženi su i u Leskovcu. Tom prilikom zainteresovani su mogli da posete stalnu postavku leskovačkog Narodnog muzeja, Gradsku kuću, kao i izložbu “Pismo i tradicija”.

Posetioci su tokom Noći muzeja imali priliku da pogledaju stalnu postavku, koja pre svega obuhvata prikazivanje Leskovca kao Srpskog Mančestera i razvoj tekstilne industrije u ovom kraju. Takođe, mogli su da obiđu i najnovije delove postavke. U putanju su izložbe “Numizmatika” i “Evolucija čoveka”. 

Pored radionice “Šetnja ulicama Caričinog grada” za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola, u Gradskoj kući je priređen i “Muzejonski igranjac” za decu uzrasta od pet do jedanaest godina. Tom prilikom, organizovana su i stručna vođenja kroz stalnu postavku kuće.

Posetioci su mogli da pogledaju i gostujuću izložbu “Pismo i tradicija” Etnografskog muzeja u Beogradu, koja će u Leskovcu biti do 28. juna.

U okviru ove izložbe, između ostalih, prikazani su i predmeti sa područja grada na Veternici i okoline. Jedan od njih je peškir iz 1935. godine, na kojem se nalazi vez “Dobro došli”, a drugi ogledalo iz Sijarinske banje, koje potiče iz 1973. godine.

Povodom Noći muzeja, učenici Muzičke škole “Stanislav Binički” priredili su i koncert u holu Narodnog muzeja. 

Podsećanja radi, leskovački muzej je čak četiri puta proglašen najboljim u Srbiji. Dobitnik je priznanja Mihailo Valtrović, kao i najvišeg priznanja Grada Leskovca, Oktobarske medalje. Ponosni je nosilac Sretenjskog ordena trećeg reda, dodeljenog od strane predsednika Aleksandra Vučića.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *