Novi zakon o prekršajima: Ako platite odmah, pola vam se prašta!

prersajni sud

Leskovac – Novim zakonom o prekršajima koji stupio je na snagu 1. marta predviđene su izmene u pogledu kaznenih poena za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola. 

Ukoliko se prilikom kontrole ustanovi da vozač ima povećani nivo alkohola u krvi biće  mu zabranjena upotreba vozila i oduzet veći broj kaznenih poena rečeno je na današnjoj konfrenciji za novinare  u leskovačkom Prekršajnom sudu.

“ Jedna od bitnih novina je prekršajni nalog koji će biti  izdavan samo za one prekršaje za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu . Do sada se, recimo, za određene saobraćajne prekršaje plaćala  kazna od 5.000 dinara. Od 1. marta će, međutim policajac na mestu prekršaja dati prekršajni nalog. U roku od osam dana moći će da se plati, ne tih pet hiljada dinara kolika je kazna, već polovina.  U tom slučaju, ne plaća se druga polovina i ne pokreće prekršajnji postupak. Građani će, imati i drugi izbor –  da plate pun iznos kazne do početka izvršnog postupka “ rekao je predsednik Prekršajnog suda Leskovac, Jovan Spasić .

Svi prekršajni postupci počinjeni pre primene novog zakona okončaće se po odredbama zakona o prekršajima  starog zakona dodao je Spasić.

To u praksi znači da će svi prekršaji učinjeni do 28. februara biti procesuirani od nadležnih organa po starom zakonu, odnosno, da ne podležu nekim olakšicama koje donosi novousvojeni zakon o prekršajima,.

U protekloj godini  na teritoriji Jablaničkog okruga koji pokriva Prekršajni sud u Leskovcu, u stanju srednje alkoholisanosti, odnosno 0, 5 promila alkohola u krvi do stanja potpune alkoholisanosti, odnosno više od 2 promila alkohola u krvi na trežnjenje u policijsku upravu upućeno je 279 lica, rečeno je na konferenciji za novinare u Prekršajnom sudu u Leskovcu.

Takođe, najavljeno je da će biti oformljen  i registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih davanja koja nisu plaćena u roku.