Novo pravilo za putnike koji idu autobusom na more: Dozvoljen samo jedan kofer do 23 kg, dodatni prtljag se naplaćuje

Putnici koji na odmor putuju autobusom preko agencija od ovog meseca moći će da nose samo jedan prtljag, odnosno kofer po sedištu i to težine oko 23 kilograma, ističu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije (YUTA).  Ovo pravilo je uvedeno zbog bezbednosti putnika, jer autobusi ne mogu da prevoze neograničene količine prtljaga, a prethodnih godina se dešavalo da su putnici nosili po nekoliko kofera po osobi, puno dodatne opreme, pa čak i čamce.

Prema rečima nadležnih u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije, predviđeno je da se dodatni prtljag naplaćuje 30 evra po komadu, ali da putnici pre putovanja obavezno sa agencijom treba da provere da li će, bez obzira na to što će platiti, moći da unesu još jedan kofer.

Takođe, ovo pravilo nije obavezujuće, već je dogovor  između agencija, jer je tokom prethodnih godina velika količina prtljaga putnika predstavljala ozbiljan problem prevoznicima, pošto se dešavalo da od težine tolikog prtljaga pucaju poluosovine na autobusima.

Inače, za unošenje kofera u kabinu u kojem se putnici prevoze, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, predviđena je kazna od 300.000 do 2 miliona dinara.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *