Obeležena 21. godišnjica bitke na Paštriku

Povodom obeležavanja 21.godišnjice bitke na Paštriku, ministar odbrane Aleksandar Vulin, pripadnici ratne komande 549. motorizovane brigade, učesnici bitke i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, položili su vence na Spomen obeležje stradalima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

U borbenim dejstvima na planini Paštrik koja su bila odlučujaća u poslednjim danima rata, poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Ratni komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić istakao je da su borbena dejstva na Paštriku bile najteže borbe koje su vođene tokom agresije 1999. godine . On je podsetio da je od 26 poginulih vojnika na planini Paštrik, 20 živote izgubilo u bombardovanju, a 6 u borbama.

Učesnik bitke na Paštriku, general u penziji Stojan Konjikovac istakao je da dugujemo zahvalnost posebno mladim ljudima koji su ostavili živote braneći našu zemlju.

Nakon ceremonije polaganja venaca, ministar Vulin istakao je da kao što predaja nije bila opcija za vojnike na Paštriku tako danas ni zaborav nije opcija nas.

 
Bitna na Paštriku drugi je deo kopnene ofanzive koju su iz pravca Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu UČK teroristi u saradnji sa NATO-om i regularnim jedinicama Vojske Albanije. Zahvaljujući svojoj hrabroj borbi Vojska Jugoslavije ostala je neporažena. Za izuzetne rezultate u suprostavljanju agresoru i za pokazano besprekorno herojstvo u ratu, 549.motorizovna brigada odlikovana je Ordenom Narodnog heroja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*