OBJAVLJEN PRVI JAVNI POZIV ZA PROJEKTE U OKVIRU IPA II PROGRAMA SRBIJA-SEVERNA MAKEDONIJA

Danas je objavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru IPA dva Programa prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija za period 2016-2020. Ovim povodom govorili su Jadranka Joksimović, ministarka za Evropske integracije, Goran Milevski, ministar za lokalnu samoupravu Republike Severne Makedonije, Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i Marko Jovanović, pomoćnik ministra iz Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija Republike Srbije.

Kada je reč o IPA Programu prekogranične saradnje Srbije i Severne Makedonije za period od 2016. do 2020. godine predviđen je ukupan iznos od 3,5 miliona evra, dok će kroz javni poziv koji je danas objavljen biti dodeljeno 1. 260.000 evra. Ovaj iznos biće opredeljen za promociju zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalnu i kulutrnu inkluziju, ali i za podsticanje turizma i očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa.


Jadranka Joksimović, ministarka za Evropske integracije, naglasila je da sve lokalne samouprave moraju da uzmu aktivno učešće u ovakvim i sličnim projektima, jer u državnoj kasi nema dovoljno novca za sve potrebe jedne zajednice.
Spisku zemalja sa kojima Srbija ima prekograničnu saradnju, sada se pored Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, pridružila i Republika Severna Makedonija.
Goran Milevski, ministar za lokalnu samoupravu Severne Makedonije, istakao je zadovoljstvo zbog ostvarivanja ovakve saradnje.

Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, naveo je da je jedan od ciljeva ovog programa uspostavljanje evropskih standarna na lokalnom nivou,

I  gradonačelnik Goran Cvetanović naglasio je dobru saradnju Leskovca i  predstavnika Evropske unije a kao dokaz za to naveo je brojne projekte koji su realizovani sredstvima unije. Neki od njih su Izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, uspostavljanje Geografsko-informacionog sistema, izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Vučju, energetska sanacija Osnovne škole Trajko Stamenković, a ove nedelje kreće i sanacija osnvne škole Vasa Pelagić.

Dosadašnje Iskustvo koje je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstva Evropske unije, primeniće i u okviru ovog programa, istakao je Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija.

Javni poziv predstavljen je predstavnicima različitih institucija i ustanova i organizacija sa  područja grada Leskovca. Poziv za dostavljanje predloga projekata biće otvoren do kraja septembra.