Očišćena četiri spomenika u Leskovcu

Četiri kulturno-istorijska spomenika u Leskovcu zablistala su punim sjajem, nakon što su prošle nedelje očišćena od nataloženih nečistoća.  Vrednost radova, za koje je bilo zaduženo preduzeće „Granit-Liješće“ iz Sremske Mitrovice, iznosi 295.000 dinara. Ovo čišćenje nije organizovano samo u želji da se oni sačuvaju od propadanja, već i sa ciljem da se podigne svest građana o važnosti očuvanja naše kulturne baštine.

Ovom prilikom očišćena su tri spomenika od mermera i jedan od granita, među kojima su: spomenik palim borcima u ratovima od 1991. do 1999. godine na platou preko puta Tehnološkog fakulteta, zatim spomen česma posvećena žrtvama savezničkog bombardovanja, kao i dva u gradskom parku.

Pored toga što su uklonjene naslage rđe, ulja, masnoće i katrana, izvršeno je njihovo pranje, kao i naknadna impregnacija, odnosno specijalna zaštita, što će umnogome olakšati održavanje u narednom periodu– kazala je u izjavi za našu televiziju Suzana Grebenarević, arhitekta u leskovačkom Javnom preduzeću “Urbanizam i izgradnja”.

Na restauraciju čeka i Spomenik borcima palim za otadžbinu u ratovima od 1912. do 1918. godine u centralnom gradskom parku, ali je on u nadležnosti niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa je procedura koju treba pokrenuti za njegovo obnavljanje složenija, objašnjava naša sagovornica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *