Od početka epidemije na području Jablaničkog okruga 42 lica inficirana virusom HIV-a

Od početka epidemije 1985. godine do novembra ove godine, na području Jablaničkog okruga, registrovana su 42 lica inficirana virusom HIV-a. Najveći broj obolelih je u Leskovcu, njih trideset sedam. Jedino u opštini Crna Trava nije evidentiran nijedan slučaj, rekla je Zorana Kulić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

U proseku, tokom jedne godine, HIV infekcija se dijagnostikuje kod tri do četiri osobe, ali, kako je istakla ovom prilikom doktorka Kulić, bilo je i godina kada nije bilo registoravnih slučajeva.

Prema dosadašnjim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, najveći broj obolelih na teritoriji Jablaničkog okruga starosti je od 30 do 39 godina, a zatim i od 20 do 29.

S obzirom na to da ne postoji pravilo prilikom manifestovanja simptoma, poput temperature, mršavljenja ili otoka limfnih žlezda, ranije se bolest otkrivala u mnogo kasnijoj fazi. Međutim to danas,  prema rečima naše sagovornice, više nije slučaj.

U okviru Zavoda za javno zdravlje Leskovac, od 2002. godine funkcioniše i Savetovalište za sidu gde se svakog radnog dana  od 8 do 15 časova može obaviti besplatno i potpuno poverljivo testiranje na HIV. Uoči Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, u Savetovalištu je omogućeno testiranje i u subotu, 30.novembra, a 1.decembra zainteresovani će moći da obave testiranje u Leskovačkom kulturnom centru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *