Od početka epidemije u Jablaničkom okrugu obolele 353 osobe

Od početka epidemije do danas, na području Jablaničkog okruga koronavirus registrovan je kod 353 osobe, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravlje Leskovac izneti na konferenciji za novinare lokalnog Stručno-operativnog tima Štaba za vanredne situacije.

Od poslednjeg izveštaja podnetog 30. aprila,  stigli su rezultati testiranja za 607 lica, od kojih su 43 pozitivna, a 564 negativna na ovaj virus. Uzimajući u obzir ove brojeve,na teritoriji okruga beleži se veći procenat pozitivnosti i on sada iznosi nešto preko 7 procenata, dok je u samom Leskovcu zabeležen manji procenat pozitivnosti od 4,65 posto. 

Podaci Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je u Leskovcu 221 osoba obolela od korona virusa, u Vlasotincu 93, Bojniku 22, Lebanu 13 i Medveđi četiri. 

Prema topografskoj distribuciji obolelih, u gradskim mesnim zajednicama je 106 osoba, u Brestovcu 12, Vučju 10, Grdelici i Gornjem Stopanju po 7, Bobištu, Bratmilovcu i Donjem Krajincu po 5. Takođe, u 19 mesnih zajednica zabeležen je po jedan slučaj oboljevanja. 

Poslednjih nekoliko dana u odnosu na prethodan period zabeležen je povećan broj obolelih u Bojniku, stručnjaci to objašnjavaju sa većim procentom testiranja.

I u Juri su registrovani novi slučajevi oboljevanja.

U leskovačkoj Kovid bolnici smešten je 131 pacijent, a do sada je otpušteno nakon izlečenja njih 99.

Kada su u pitanju zdravstveni radnici, ukupan broj obolelih je 83. Među poslednjim registrovanim slučajevima su dva lekara, dve medicinske sestre i spremačica i zdravstvene stanice broj 2.

Upravo zbog toga što se mere ublažavaju, članovi Stručno-operativngo tima Štaba za vanredne situacije, ističu važnost pojedinačne odgovornosti u  narednom periodu.

Od početka epidemija ukupan broj testiranih na teritoriji grada Leskvoac iznosi  2 007 lica, u okrugu taj broj iznosi 3399, dok se čekaju rezultati testiranja za još 319 lica.

Zbog kontakta  sa obolelim pod zdravstveni nadzor je 1 348 lica, u okrugu 1 780 lica.

Kada je reč o broju osoba koje su u kućnoj izolaciji po povratku iz inostranstva za sam Leskovac on iznosi 893, a u okrugu 1108.

Od početka rada volonterskog centra, volonteri su primili 8 634 poziva i oko 3 150 puta su izašli na teren kako bi pomogli starijim i ugroženim građanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *