Od početka godine u vlasotinačkoj opštini 30 požara zbog paljenja strnjika

Prošle godine vatrogasci su na teritoriji vlasotinačke opštine gasili 60 požara na otvorenom, a u ovoj je već bilo 30 intervencija, iako još nije ni kraj aprila. Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince upozorava građane da ne pale strnjike kako bi uništili biljne ostatke na usevima i da ne stvaraju opasnost od širenja požara.

“Spaljivanje strnjih useva zabranjeno je Zakonom  o zaštiti od požara. Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije.  Novčana kazna za fizičko lice iznosi 10.000 dinara, a za pravno od 300.000 do milion dinara – kaže načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Ivan Stanković.

Paljenjem se razvijaju visoke temperature, koje ubijaju korisne mikroorganizme zemljišta, remete ravnotežu i stvaranje humusa.

Članovi Opštinske komisija koja prati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom, obilaziće u narednom periodu teritoriju opštine i vršiće kontrolu sprovođenja protivpožarnih mera, naročito u toku žetvenih radova.

“Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, to gazdinstvo će izgubiti pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od dve godine – dodaje  Stanković.

U Srbiji svake godine, zbog požara na otvorenom, izgori više stotina hektara šuma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *