Omladinski aktivizam pokretač pozitivnih promena u našem društvu

U toku je realizacija trećeg, poslednjeg segmenta mini projekata koji realizuju mladi aktivisti Alumni mreže Svetionika znanja, a koji je posvećen humanitarnom radu, zaštiti životne sredine i lokalnog nasleđa.

Učesnici će ponovo sprovoditi sopstvene tematske, mini projekte u svojim lokalnim zajednicama, a okupljanje alumnista, sa ciljem razmene iskustava stečenih tokom njihove realizacije i pratećih edukativnih radionica održaće se u Beogradu.

Učesnici će, u okviru planiranih aktivnosti, posetiti Carsku palatu Sirmium u Sremskoj Mitrovici radi afirmacije pozitivnih veza između Republike Srbije i SAD-a čija je Ambasada 2013. godine pomogla restauraciju lokaliteta, donacijom od 73.000 USD. Ovaj projekat sporovodi se u organizaciji Asocijacije za afirmaciju kulture, a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD.

Uključivanje mladih u rešavanje problema lokalne zajednice ali i univerzalnih problema, značajno je ne samo za njihovo zdravo odrastanje, već i za uspešnije i kvalitetnije funkcionisanje svakog društva. Kroz aktivizam, oni se uključuju u društvene procese, izražavaju svoje mišljenje i ideje, razvijaju kreativne i organizacione veštine i što je najvažnije, pokreću pozitivne promene i doprinose rešavanju društvenih problema.
Upravo je cilj projekta Svetionik znanja-alumni mreža osnaživanje omladine, iniciranje i razvoj omladinskog aktivizma.

Alumni mreža predstavlja skup bivših učesnika projekta “Svetionik znanja”, koji je do sada imao šest generacija. Mreža okuplja preko 300 članova, a edukacija i aktivacija mladih na lokalnom i nacionalnom nivou je njena vodilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *