OPREZ: Komarci ubice došli do Leskovca

komarci

Leskovac – S obzirom na to da je prisutnost komaraca ove godine veća nego ikada, raste I strah od groznice “ Zapadnog Nila “, koju prenose komarci zaraženi ovim virusom.

Simptomi groznice su temperatura, glavobolja, malaksalost, znojenje, bolovi u mišićima i zglobovima koji karakterišu i mnoge druge zarazne bolesti, a još više zabrinjava podatak da u Srbiji već ima osoba sa infekcijom, a poslednji slučaj zabeležen je u Nišu.

Reč je o ženskoj osobi, koja je letovala u Grčkoj,  I analizom je potvrđeno prisustvo ovog virusa.

Doktor Zorana Kulić iz leskovačkog Zavoda za javno zdravlje istakla je da svakako ima mesta za brigu,a li ne I paniku, jer je, kako je naglasila, ove godine zbog poplava I čestih kiša broj komaraca  drastično povećan a preventivne mere na njihovom uništavanju nisu  dale gotovo nikakve rezultate.

 Da li ima razloga za brigu u Leskovcu, s obzirom na to da je već u Nišu zabeležen slučaj virusa Zapadnog Nila ?

Prošle godine zabeležen jedan smrtni slučaj na području Jablaničkog okruga, kaže doktorka Kulić, ali naglašava da nema mesta panici, jer je reč o čoveku koji se virusom zapadnog Nila zarazio u Beogradu gde je radio.

Ona ipak ne isključuje mogućnost da , pošto su se pojavili u Nišu, komarci sa ovim virusom mogu biti prisutni u Leskovcu I okolini.

Ipak, od ukupnog broja onih koje ubodu zaraženi komarci, više od 90 odsto neće imati nikakve kliničke znake, doktorka  Kulić I  dodaje da treba biti oprezan, ali da nema potrebe za panikom, napominje doktorka Kulić.

Simptomi groznice Zapadnog Nila su temperatura, glavobolja, malaksalost, znojenje, bolovi u mišićima i zglobovima koji karakterišu i mnoge druge zarazne bolesti. 

Treba javiti lekaru koji će zatim proceniti da li da pacijenta uputi na infektivnu kliniku.

Težu kliničku sliku uglavnom dobiju hronični bolesnici zbog oslabljenog imuniog sistema, a karakterišu je jake glavobolje izazvane meningitisom.