OPREZNO – ZZJZ: Pazite kakvu vodu pijete!

poplava 2

Leskovac – Zbog novog poplavnog talasa krizni štab za vanredne situacije Zavoda za javno zdravlje Leskovac u svakodnevnoj je komunikaciji sa Domovima zdravlja u okrugu i lokalnim samoupravama, koji preduzimaju sve neophodne higijensko – epidemiološke mere radi sprečavanja posledica izazvanih poplavama navodi se u današnjem saopštenju za javnost i dodaje da je ova zdravstvena  ustanova pooštrila nadzor nad vodosnabdevanjem.

U cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti predlažu se sledeće mere:

U slučaju pojave zamućenja vode i promene boje vode za piće preporuka je da se takva voda ne koristi za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu, već da se u toj situaciji koriste kontrolisani izvori vodosnabdevanja (cisterne i flaširana voda).

U slučaju da se vodosnabdevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdevanjem) preporuka je da se ukoliko ne postoji laboratorijska potvrda o higijenskoj ispravnosti vode za piće takva voda ne koristi za piće, već da se u što kraćem roku izvrši lavboratorijsko ispitivanje.

Ukoliko se voda skladišti u kućnim uslovima za piće i pripremu namirnica preporuka je da se to čini u ambalažama manje zapremine (do 2L) i voda iskoristi u što kraćem roku uz poštovanje mera higijene.

Zbog novog poplavnog talasa krizni štab za vanredne situacije Zavoda za javno zdravlje Leskovac organizovao  je 24 – časovno dežurstvo od 16.maja. Određene su i ekipe za pripravnost.

Informacije sa terena Redovno se obrađuju i dostavljaju, dva puta tokom dana,  Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, zaključuje se u saopštenju za javnost.