Otvoren 10. jubilarni “Strings” (video)

Otvaranjem izložbe fotografija “Muzika duše” autora Dejana Veljkovića u galeriji Leskovačkog kulturnog centra večeras je počeo jubilarni 10. festival muzike Strings.

Publika je na samom početku imala priliku da premijerno vidi i čuje novu višestavačnu kompoziciju za gudački kvartet “MOZAIK” autora Igora Andrića u izvođenju gudačkog kvarteta STRINGS.

Reč je o naručenoj kompoziciji kojom je Leskovački kulturni centar konkurisao kod Sokoja za sredstva iz Fonda za kulturna davanja u 2021. godini.

Nakon toga predstavio se Omladinski kamerni orkestar STRINGS pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Publika je uživala u kompozicijama Vivaldija, Elgara i Aleksandra Vujića.

Na samom kraju orkestar je nagrađen dugim i gromoglasnim aplauzima.

Ovaj divni ambijent i vrhunski umetnički sadržaj još jednom pokazuje da je Leskovački kulturni centar na visini zadatka. Leskovac će narednih dana biti sedište kvalitetne muzike – istakla je članica Gradskog veća Jelena Miljković, koja je otvorila festival.

Od prvog izdanja 2013. godine, sa 12 polaznika i tri profesora, “Strings” je od letnje škole muzike izrastao u akademiju i međunarodni festival.

Tokom sedam dana trajanja festivala biće održano deset koncerata eminentnih domaćih i stranih muzičara i ansambala. Poslednje veče rezervisano je za interpretatorku sevdalinki i tradicionala svetskog glasa Amiru Medunjanin.

Festival “Strings” održava se pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a finansijski je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *