Otvoren 58. Oktobarski likovni salon, postavka u LKC-u do sredine novembra

Prva nagrada 58. Oktobarskog likovnog salona, koji je otvoren sinoć u Leskovačkom kulturnom centru, dodeljena je Ivanu Milenkoviću za sliku „Smart phone light 12“. Druga je uručena Zoranu Krulju za sliku “Veliki dirigent”, a treća Jeleni Dojčinović za njeno delo pod nazivom „Japanese blue“.

Stručni žiri činili su istoričari umetnosti Biljana Grković, muzejski savetnik Umetničke galerije u Kruševcu, Milica Todorović, umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu i Srđan Marković, univerzitetski profesor, član Odbora za likovne umetnosti Matice srpske u Novom Sadu.

Obrazlažući delo prvonagrađenog Ivana Milenkovića stručni žiri naveo je da je reč o umetniku koji na suveren način realizuje temu koja tretira pitanje opsednutosti savremenog čoveka sredstvima masovne komunikacije, provocirajući realnu otuđenost i egzistiranje u virutuelnom svetu.

Kroz sliku „Veliki dirigent“, Zoran Krulj, kome je pripala druga nagrada, u simboličnom krugu nadrealnog prizora iščitava savremeno doba, prepuno paradoksa i izazova, obrazložio je stručni žiri.

Treću nagradu je dobila Jelena Dojčinović za sliku „Japanese blue“, uz konstataciju žirija da umetnica vešto pronalazi individualni rukopis u poetici gestualnog slikarstva u duhu apstraktnog ekspresionizma.  

Od 83 rada prispela na konkurs, stručni žiri je za izlaganje odabrao 46 dela 34 autora različitih generacija i likovnih poetika.  

Postavka ovogodišnjeg Oktobarskog salona biće pred leskovačkom likovnom publikom do polovine novembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*