Otvorena 23. Balkanska smotra mladih strip autora

Dvadeset treća po redu „Balkanska smotra mladih strip autora“, u organizaciji leskovačke Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”, otvorena je sinoć u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra i trajaće do 30. juna. Ove godine oboren je svetski rekord po broju zemalja učesnika – 2817 izlagača iz 80 zemalja sa šest kontinenata poslalo je svoje radove, a najboljima su dodeljene nagrade.

Nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip pripala je Nikoli Listiš iz Splita, a za doprinos srpskom stripu nagrađeni su i  Novosađanin Radič Miša Mijatović i Nišlija Branislav Miltojević. Među dobitnicima nagrada čiji su radovi ocenjeni kao najbolji na konkursu za najmlađe su i Leskovčani Anastasija Vidanović, Bogdan Ristić i Iva Cvetković.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je u svom obraćanju da ovogodišnji broj učesnika na Balkanskoj smotri potvrđuje da je reč o uglednoj manifestaciji, koja je prerasla balkanske okvire.

O globalnoj prirodi smotre koja je počela kao Balkanska svedoči i iskorak koji je ove godine učinjen ka azijskom stripu. Posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu “Savremeni korejski strip: Jedna perspektiva“ čime će korejski strip po prvi put biti prezentovan u Istočnoj Evropi“ – istakao je gradonačelnik i dodao da će karakteristični segment ovogodišnje smotre biti i jedinstvena izložba “Balkanski ženski strip: Izbor”.

Na otvaranju se prisutnima obratila Izabel Debeker, direktorka Muzeja stripske umetnosti iz Brisela, koja je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje ovoj manifestaciji.

Najstariji festival stripa na prostoru bivše SFRJ će se ove godine održati u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ sa čak dvadeset jednom aktivnošću, rečeno je ovom prilikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *