Otvorena izložba “Hristifor Crnilović – predmeti iz Leskovca i okoline”

Izložba „Hristifor Crnilović – predmeti iz Leskovca i okoline“ kojom Etnografski muzej u Beogradu gostuje u Leskovcu, otvorena je sinoć u leskovačkom Naronom muzeju. Ovu postavku zainteresovani građani moćiće da vide do 17. januara 2020. godine.


Kustosi Maja Marjanović i Jelena Tucaković podsećaju na kolekcionarski podvig entuzijaste rođenog u Vlasotincu, čije se istraživanje i prikupljene građe delom odnosilo i na etnografsko nasleđe naše oblasti. Sakupljajući predmete Crnilović je tragao za reprezentativnim primercima narodnog stvaralaštva.

Po formalnom obrazovanju slikar, a po životnom opredeljenju samouki etnolog, tragao je za lepotom predmeta, ali s težnjom isticanja kulturnih odlika.

U Etnografskoj spomen-zbirci Hristifora Crnilovića koja je 1963. godine poverena Etnografskom muzeju, a čuva se u Manakovoj kući nalazi se 179 predemta prikupljenih u Leskovcu, Vlasotincu i okolnim selima.

Svojim radom Crnilović je doprineo očuvanju kulturnog nasleđa, sakupio mnoštvo građe za dalja istraživanja i sačuvao značajne podatke koji su komplementarni podacima iz zbirki muzeja u Leskovcu, Vranju i Pirotu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *