Podeljeni ugovori za subvencionisanje poljoprivrednika

poljoprivrednici

Leskovac – 56 – oro registrovanih poljoprivrednih proizvođača dobilo je danas podsticajna sredstva po merama za subvencionisanje: Kamata za poljoprivredne kredite, Voćarske i vinogradarske proizvodnje; Sertifikaciju – uvođenje standarda, kvaliteta i sertifikacije u poljoprivrednoj proizvodnji i Unapređenje stočarstva.

Poljoprivrednik iz Velikog Trnjana Slobodan Stanković jedini se prijavio za podsticajna sredstva kada je stočarstvo u pitanju. On je kupio dve priplodne krave koje dnevno daju po 25 litara mleka.

poljoprivrednici 2

– Bavim se voćarstvom. Na oko 3 hektara imam zasade kruške, šljive, jabuke i višnje. Stočarstvo na selu, na žalost, umire. Neće ljudi da čuvaju ni krave. Niska je otkupna cena mleka ali i sira tako da ih retko koje domaćinstvo čuva. Mnogo treba ulagati. Ja sam krave platio tri hiljade i 500 evra, a od grada ću dobiti oko 150 hiljada dinra, rekao je poljoprivrednik iz Velikog Trnjana Slobodan Stanković.

Za ove podsticaje iz gradskog budžeta izdvojeno je milion i 810 hiljada dinara. Najveći broj zahteva i najveći novčani iznos izdvojen je za subvencionisanje dela kamate za dugoročne kredite koji su poljoprivredni proizvođači već dobili za kupovinu opreme.

-Planovi lokalne samouprave su da se krene u ozbiljne pregovore za dobijanje povoljnih kredita za uvođenje sistema navodnjavanja.Ovo je ujedno  apel svim relevantnim službama da ubrzaju proces izrade projekata, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede grada Leskovca, Jelena Zlatanović kazala je da su danas ugovore u okviru mere za subvencionisanje kamate na dugoročne kredite dobili poljoprivrednici koji su već isplatili prvih šest rata, i da će nadalje, po isplati šeste rate kredita, biti pozivani preostali poljoprivrednici. 

Danas je na račune 56 – oro poljoprivrednih proizvođača i uplaćen novac od subvencija.