POJAČANA KONTROLA UPOTREBE MOBILNIH TELEFONA TOKOM VOŽNJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će od 2. avgusta do kraja letnje turističke sezone  sprovoditi mere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Prilikom sankcionisanja vozača koji učine ovaj prekršaj, saobraćajna policija će dosledno preduzimati  i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu  koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na poslednjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja, s obzirom na to da je za prvih šest meseci ove godine sankcionisano gotovo 25.000 vozača, što je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.