Pokrenulo se novo klizište kod Svetoilijskog groblja

kliziste

Leskovac – U Hisarskoj ulici u Leskovcu koja vodi ka Svetoilijskom groblju ponovo je krenulo klizište u dužini od nekih četrdeset metara, a ljudi su uplašeni za bezbednost svojih domova u okolini.

Klizište koje se pokrenulo 2010. godine, sanirano je. Ipak, pedesetak metara naniže, pojavilo se novo.

Meštani Hisarske ulice kažu da žive u strahu nakon svakih većih kiša da se ne desi još veća katastrofa nego pre četiri godine kada se skoro čitav asfaltirani put survao u obližnji Spomen park.

kliyiste 2

„Strahujemo od svake veće kiše koja padne, kao što je bila pre nekoliko dana, da ne krene zemlja niz uvalu kao što se desilo prošli put. Otićiće nam kuće kao one po selima u Krupnju. To je strašno! Da vidite samo kako se voda tada sliva niz ulicu… Ma to nije voda, to je reka!“ priča nam gospođa Vera koja živi sama u kući odmah pored novog klizišta.

kliziste 3

Te godine se pojavilo klizište i na samom groblju, bilo je ugroženo dvadesetak parcela, a opasnost vreba i nakon poslednjih obilnih kiša.

„Trenutno nema oštećene ni jedne grobne parcele, međutim, celo ovo područje je potencijalno klizište i to može da se desi bilo kada. Nije da ne strahujemo. One grobne parcele od pre nekoliko godina smo sanirali i na tom mestu nema više opasnosti“ rekao nam je šef progrebne službe JP Komunalac Bratislav Kodalović.

kliziste 4

Za kontrolu i saniranje kliznog terena na teritoriji grada zadužena je Direkcija za urbanizam i izgradnju.

Ipak, do bilo kakvog odgovora od novog v.d. direktora ovog javnog preduzeća, Milenka Milenkovića, nismo uspeli da dođemo.

Naša redakcija ga je kontaktirala nekoliko puta u ove tri nedelje od kako je preuzeo funkciju prvog čoveka ovog preduzeća, ali njegov odgovor je uvek bio da još uvek nije upoznat sa svim stvarima koje su u njegovoj nadležnosti i da nije spreman da razgovara sa medijima.

Meštani Hisarske ulice su se nekoliko puta obraćali nadležnim organima oko problema sa pojavom novog klizišta, ali su uvek ostajali bez odgovora.

Ostaje im do i dalje žive u strahu i strepnji da sa novom kišom ovoi klizište neće napraviti nepopravljivu štetu.