Polaganjem venaca na spomen-česmu obeleženo 78 godina od bombardovanja Leskovca

Polaganjem venaca na spomen-česmu u blizini nekadašnje apoteke Sutjeska, obeleženo je 78 godina od savezničkog bombardovanja Leskovca u Drugom svetskom ratu. Vence su položile delegacije Grada, Ministarstva odbrane, Narodnog muzeja Leskovac, Udruženja potomaka ratnika Gradski odbor Leskovac, potom predstavnici Organizacije boraca veterana rata od 1991. do 1999. godine u Leskovcu, Gradskog odbora SUBNOR-a i Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920.

Prema tvrdnjama istoričara, tog 6. septembra 1944. godine poginulo je između hiljadu i dve hiljade ljudi. Američka vazduhoplovna armija razorila je uže gradsko jezgro, monumentalnu zgradu gimnazije, železničku stanicu, najluksuzniji hotel „Kostić”, mnoge javne objekti, ali i privatne kuće. Kada se govori o razlogu bombardovanja, duži vremenski period kao zvanična verzija javljala se ona po kojoj se tog dana u Leskovcu nalazilo oko 20.000 neprijateljskih vojnika. Međutim, prema partizanskim izveštajima oni su se dan-dva ranije izvukli iz grada. Novijeg datum su mišljenja koja navode da razloge za bombardovanje treba tražiti i u sferi političkog delovanja. 

Inače, spomen-česmu u blizini nekadašnje apoteke Sutjeska, posvećena žrtvama bombardovanja 6. septembra 1944. godine, podignuta je 1991.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *