Polaganjem venaca odata počast stradalima (1990-1999): Nećemo suditi, ali zaboravili nismo i nećemo nikada

Polaganjem venaca na spomen obeležje preko puta Tehnološkog fakulteta u Leskovcu odata je počast stradalima u sukobima i NATO agresiji tokom perioda od 1990. do 1999. godine, čime je ujedno obeleženo 25 godina od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Pored gradonačelnika Gorana Cvetanovića i predstavnika lokalne samouprave, vence su položile i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Narodnog muzeja, Udruženja vojnih penzionera, organizacije Subnor, Organizacije boraca veterana rata, veterani Posebne jedinice policije, kao i porodice Stojanović.

Venac, simbol trajnog sećanja i poštovanja, položen je pred spomenikom kao izraz dubokog pijeteta prema žrtvama rata i agresije.

“Na današnji dan pre 25 godina snage NATO saveza počele su bombardovanje Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavije. Vazdušni udari su počeli nešto pre 20 časova i bili su izvršeni od strane devetnaest članica NATO saveza. U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, prema različitim procenama, stradalo je oko 3000 ljudi, pripadnika snaga bezbednosti i civila.

To je bio napad na suverenu zemlju, bez odluke Ujedinjenih nacija. Našu državu su napali sa ciljem da nas poraze. Izgubili smo decu, ljude, ali i danas čuvamo Srbiju, koja je večna i neuništiva. Nećemo suditi, ali zaboravili nismo i nećemo nikada.”, poručio je Čedomir Stojković, koji se u ime lokalne samouprave obratio na skupu.

Leskovac je pretrpeo brojne žrtve u agresiji, zbog čega je i podignut spomenik posvećen stradalima u sukobima i NATO agresiji 1990-1999. godine.

“To je bila naša obaveza prema njima, koji su za slobodu dali najvrednije, svoje živote.“, istaknuto je ovom prilikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *