POSLE BEOGRADA, LESKOVAC ĆE BITI PRVI GRAD SA PRIHVATILIŠTEM ZA ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA

Zahvaljujući dosadašnjoj dobroj saradnji koju je Leskovac imao sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Beogradu, danas su gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktorka ovog centra Aleksandra Ljubović, u svečanoj sali grada, potpisali protokol o saradnji. Reč je o prvom ovakvom protoklu u Srbiji.

Ovim dokumentom su definisani zajednički ciljevi Centra i lokalne samouprave u smislu suzbijanja trgovine i zaštite žrtava, a jedan od značajnijih je osnivanje  Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima u našem gradu. Direktorka Ljubović je istakla da je najčešći oblik upravo seksualna eksploatacija, prilikom koje su najugroženije žene i devojčice. Ona je navela da je prevencija najbitnija, kao i da se zajedničkim snagama mora raditi na edukaciji  kako bi se svest gradjana podigla na viši nivo.

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, rekao je ovom prilikom da je na njegovu inicijativu, Gradsko veće u novembru formiralo Lokalni koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima i da ovaj tim čine stručnjaci iz policije, tužilaštva, suda, Doma zdravlja, Kancelarije za mlade.

Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima osnovan je 2012. godine kao ustanova socijalne zaštite, i obavlja poslove procene potreba, snaga i rizika žrtava trgovine ljudima, obezbeđuje adekvatnu pomoć i podršku ovim žrtvama u cilju njihovog oporavka i reintegracije.