Poslednjih godina u Leskovcu sve manje venčanja a sve više razvoda

Tokom 2021. godine u Leskovcu je sklopljeno 495 brakova, što je za 166 više nego u 2020., ali manje u poređenju sa ranijim godinama, kažu u Odseku za opštu upravu Gradske uprave Grada Leskovca. Sa druge strane, poslednjih godina prisutna je tendencija porasta broja razvoda, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Naime, prema statističkim podacima, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka broj razvedenih brakova kretao se između 70 i 80, dok poslednjih godina ova cifra prelazi 150. 

Korona virus je bio glavni razlog zbog kojeg su mnogi mladenci u 2020. i 2021. godini odlagali svoja unapred zakazana venčanja. Pre pandemije kovida 19 broj sklopljenih brakova uvek je prelazio cifru od 600, kaže Jasmina Ivanović, šef Odseka.

Sudbonosno “da” se prethodne dve godine najčešće izgovaralo u službenim prostorijama Gradske uprave i u mesnim zajednicama, u prisustvu malog broja ljudi, zbog protivepidemijskih mera koje su bile na snazi. 

Ono što zabrinjava je sve veći broj razvedenih brakova. Primera radi, 1980. godine, u Leskovcu su se razvela 74 para, 1990. to su učinila 82, a u 2020. je broj razvoda dostigao cifru od 156. Za 2021. godinu još uvek nisu dostupni precizni podaci. 

Kada je o ovoj godini reč, na ludi kamen je zaključno sa jučerašnjim danom stalo 11 parova, a sva venčanja održana su u službenim prostorijama. Očekuje se da ovaj broj bude mnogo veći u prolećnim i letnjim mesecima, koji su godinama unazad najpopularniji za sklapanje brakova. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *