Potpisani sporazumi za regulisanje dugovanja Medicinske škole prema izvođačima radova

Sporazumi o regulisanju međusobnih odnosa između Medicinske škole u Leskovcu, lokalne samouprave i Zanatske zadruge „Novogradnja“ u stečaju s jedne strane, odnosno Samostalne zanatsko-građevinske radnje „Mladenović Vojislav Pejar“ sa druge, potpisani su danas u Svečanoj Sali Grada Leskovca. Ovim sporazumima je predviđena isplata dugovanja Medicinske škole prema izvođačima radova, nastalih zbog nerešenih sporova vođenih nakon 2005. godine, kada je zgrada ove ustanove izgorela u požaru.

Govoreći o okolnostima nastanka dugovanja Medicinske škole, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je podsetio da je 2005. godine zaključen ugovor između Medicinske škole i zanatske zadruge “Novogradnja”, pri čemu je vrednost radova iznosila više od 150 miliona 350 hiljada dinara.

U međuvremenu su, prilikom plaćanja druge situacije, zbog odustajanja od sale i loše izvedenih poslova pokrenuti sudski postupci. Prema presudi Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu iz 2015. godine, Medicinska škola je bila u obavezi da Zanatskoj zadruzi Novogradnja izvođaču isplati iznos od 42 miliona 555 hiljada dinara, osnovni dug sa kamatom, i 848 hiljada 500 dinara parničnih troškova.

Zbog uvođenja novog informacionog sistema SPIRI u januaru tekuće godine, srednjim školama koje su u blokadi nije dozvoljeno plaćanje po bilo kom osnovu.

Zahvaljujući ovim sporazumima, u potpunosti će biti rešen višegodišnji problem blokade računa ove vaspitno-obrazovne ustanove.

Uvođenje informacionog sistema SPIRI očekuje se i u osnovnim školama, zbog čega se sličan problem može javiti i u drugim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Inače, račun Medicinske škole je u blokadi od novembra 2006. godine, s tim što je u međuvremenu van blokade bio jedino u periodu od 2012. do 7. aprila 2015., odnosno tri godine i tri meseca, dok je trajao stečajni postupak nad izvršnim poveriocem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *