Povećan broj pacijenata sa respiratorinim infekcijama

Ovih dana povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, pre svega gornjih disajnih puteva u gotovo svim zdravstvenim ustanovama na  području Jablaničkog okruga, rekao je u Jutranjem programu naše Televizije Dragan Jovanović, načelnik grudnog odeljenja leskovačke Opšte bolnice.

Uglavnom je reč o  o prehladama  i nazebima koji mogu biti uzrokovani  delom i zbog virusnih infekcija, ali ukoliko se ne shvate ozbiljno mogu dovesti do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, kaže načelnik Jovanović.  Prilikom svake smene godišnjih doba dolazi do povećanog broja respiratorih infekcija, a s obzirom na to da smo na pragu sezone gripa, preventiva koja podrazumeva veći unos tečnosti, voća i povrća, vitamiskih preparata i vakcinaciju, je neophodna.

Prehlada, pa i respiratorne infekcije izazvane virusima mnogi olako shvataju, a ova stanja mogu da budu okidač za ozbiljne bolesti: razvoj reumatske groznice, pogoršanje alergije, slabljenje srca. Ukoliko se tegobe ne povlače posle tri do četiri dana ili ukoliko dođe do njihovog pogoršanja u smislu otežanog disanja, bola u grudima ili malaksalosti, neophodno je zatražiti pomoć lekara, savetuju stručnjaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *