Povrtari opet delili paradajz u znak protesta

Poljoprivredni proizvođači iz Leskovca i okoline, nezadovoljni otkupnom cenom, danas su ponovo ispred pijace u Mlinskoj ulici, u znak protesta delili paradajz sugrađanima. Kako su nam rekli predstavnici poljoprivrednika, odnosno njihovog Kriznog štaba, resorni ministar Branislav Nedimović najavio je dolazak u Leskovac i sastanak za naredni ponedeljak, kada bi trebalo da razgovoraju o zahtevima povrtara.

Proizvođači paradajza iz Leskovca, Lebana, i drugih okolnih mesta imaju dva zahteva. Prvi je u vezi sa nadoknadom štete zbog ovogodišnjeg roda, a drugi zahtev je da se paradajz uvrsti kao strateški proizvod, odnosno da se od 1. juna do 30. novembra na našem tržištu nalazi samo onaj proizveden na  imanju domaćih poljoprivrednika.

Nezadovoljni poljoprivrednici kažu da im je na prošlonedeljnom sastanku na kojem su prisustvovali državni sekretar Velimir Stanojević i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede obećano da će izvoz krenuti za pet dana što se nije desilo. Prva, samo probna isporuka za Grčku trebalo bi da krene sutra.

Ovom prilikom najavljen je i mogući dolazak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na manifestaciju Paradajz fest u Lebanu koja je zakazana za 30. jul.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *