Zahvaljujući Predragu Andrejeviću, hirurgu sa Malte, naredne godine u Leskovcu i tzv. “hirurgija gojaznih”

Specijalista urgentne i laparoskopske hirurgije Predrag Andrejević, inače rođeni Leskovčanin, koji već tri decenije živi na Malti gde radi kao glavni konsultant-hirurg u državnoj bolnici, ne zaboravlja rodni grad. Naime, on već nekoliko dana boravi u Leskovcu, gde na Odeljenju hirurgije Opšte bolnice obučava najmlađi kadar za izvođenje složenih laparoskopskih operacija.

Pod njegovim mentorstvom su dva mlada hirurga sa ovog odeljenja prošle nedelje prvi put uradila jednu od najsloženijih intervencija u ovoj oblasti. U pitanju je laparoskopska resekcija donjeg dela debelog creva, koja se, kada je reč o Srbiji, izvodi jedino u Beogradu i Nišu.

Doktor Andrejević diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, nakon čega se usavršavao u inostranstvu, između ostalog, u Irskoj i Strazburu. Nakon specijalizacije doktorirao je urgentnu i laparoskopsku hirurgiju, a veliki doprinos razvoju ovih oblasti dao je objavljivanjem brojnih publikacija, kao i učešćem na naučnim konferencijama. Uspešnu saradnju sa leskovačkim hirurzima doktor Andrejević ima od 2019. godine, kada je na odeljenju hirurgije, zahvaljujući nabavci laparoskopskog stuba novije generacije,  usavršeno izvođenje ovih minimalno invazivnih intervencija.

Po broju laparoskopskih operacija, Leskovac se nalazi na trećem mestu u Srbiji. Benefiti ove metode su brži oporavak pacijenta i kraći boravak u bolnici, čime su smanjeni i troškovi lečenja– naglašava naš sagovornik.

Zahvaljujući ovoj saradnji, mladi leskovački hirurzi imali su priliku da pre dve godine borave na Malti, gde su se obučavali za izvođenje komplikovanih laparoskopskih operacija. Među njima su Aleksandar Ivanović i Vladimir Stojković, koji su u Opštoj bolnici Leskovac sa hirurgom Andrejevićem prošle nedelje izveli jedan od najsloženijih zahvata na debelom crevu.

-To je laparoskopska resekcija donjeg dela debelog creva, u hirurgiji se to kaže “nisko”, koja je veoma rizična, jer je teško sačuvati sve mišiće. Doktor Predrag Ivanović, direktor Hirurškog sektora, već obavlja ove intervencije, a sada će ih sa podmlatkom unaprediti– ističe doktor Andrejević.

Ova saradnja biće nastavljena i u narednom periodu, a naredni korak odnosi se na obučavanje mladih hirurga leskovačke Opšte bolnice za izvođenje intervencija iz takozvane „hirurgije gojaznih“.

-Postoje dve metode, jedna je laparoskopsko sužavanje stomaka. Druga je endoskopsko smanjivanje abdomena, gde se kroz gastroskop uđe u stomak, koji se smanji bez ikakvih ožiljaka. Nadam se da ćemo već sledeće godine izvesti jednu od ovih intervencija u Leskovcu-kaže Andrejević.

Međunarodni kongres laparoskopskih hirurga u Nišu

U leskovačkoj Opštoj bolnici je do sada urađeno 120 laparoskopskih intervencija na debelom crevu, a na ovaj način se obavljaju i operacije kile, žučne kese, slepog creva i drugih organa. Da su leskovački hirurzi, kada je reč o ovoj metodi, među najboljima u Srbiji, potvrđuje i pohvala koju su prošle nedelje dobili od resornog Ministarstva na Međunarodnom kongresu laparoskopskih hirurga u Nišu.

Predrag Ivanović, direktor Hirurškog sektora Opšte bolnice Leskovac, u izjavi za našu televiziju dodaje da su na pomenutom kongresu leskovački hirurzi dobili poziv od sekretara Udruženja za endoskopsku hirurgiju da grad na Veternici bude zastupljen sa četiri naučna rada na narednom svetskom kongresu, koji će biti održan u junu u Beogradu.

To je velika čast i veliko priznanje da vam neko da prostor da možete na svetskom kongresu biti zastupljeni sa četiri rada– ističe Ivanović.

Naš sagovornik podseća da će rad hirurškog sektora, ali i drugih službi Opšte bolnice Leskovac, u narednom periodu biti unapređeni, zahvaljujući rekonstrukciji unutrašnjeg dela ove zdravstvene ustanove. Pored nove opreme namenjene operacionoj sali, ovaj sektor će, između ostalog, dobiti i potpuno novu intenzivnu negu, sa 18 automatizovanih kreveta i najsavremenijom aparaturom za praćenje vitalnih funkcija organa kod pacijenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *