Predstavljen drugi i treći broj časopisa „Novi legat“

U Narodnoj biblioteci ”Radoje Domanović” u Leskovcu večeras je održana promocija drugog i trećeg broja časopisa za bibliotečko-informacionu delatnost, književnost i kulturu ”Novi Legat“. O časopisu su govorili direktorka pomenute ustanove kulture Vesna Ilić, književni kritičar Jovan Pejčić i Ana Jović, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Listajući drugi i treći broj časopisa „Novi legat“, nailazimo na tekstove o važnosti i umeću čitanja, neraskidivoj vezi između religije i knjige, začetku i razvoju bibliotekarstva u Srbiji i leskovačkom kraju, kao i transformaciji biblioteka u savremene bibliotečko- informacione centre.

Prema rečima Vesne Ilić, direktorke biblioteke i urednice časopisa, „Novi legat“ u elektronskom i štampanom izdanju spaja tradicionalno i moderno i otvara novi prostor za prezentaciju i promociju književnog, kulturnog i umetničkog stvaralaštva u Leskovcu i šire:

Naša ideja, pokretač i vodilja jeste da nastavimo tradiciju i svesni smo toga da novo vreme postavlja i nove zahteve. „Novi legat“ je i vizuelni časopis, ima moderni dizajn, dosta slika i ilustracija,koje su prateće u tekstu i nadopunjuju temu. Naša namera je bila da ponudimo čitaocima jednu serijsku publikaciju koja je i kvalitetna i čitljiva. 

Ona je ovom prilikom čestitala Dan bibliotekara Srbije, podsetivši da je na današnji dan 1947. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu osnovano Društvo bibliotekara Republike Srbije, za čiju je predsednicu izabrana Milica Prodanović, prva dama srpskog bibliotekarstva.

Časopis „Novi legat“ pokrenut je 2020. godine uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*