Preko hiljadu Vlasotinčana ne želi hidroelektranu na Vlasini

vlasotince

Vlasotince – Preko 1200 građana Vlasotinca i okoline svojim potpisima podržalo je petciju protiv izgradnje mini hidroelektrana na Bistrici i Vlasini.

Prikupljanje potpisa organizovalo je neformalano udruženje građana koje je Vlasotinčane pozvalo preko fejsbuka i letcima koji su deljeni po kafićima da podrže ovu akciju.

-Mi smo samo grupa građana, nismo registrovani kao udruženje, a okupili smo se s namerom da zaštitimo naše životno okruženje. Peticiju ćemo proslediti resornom ministarstvu i republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine – rekao je jedan od organizatora okupljanja Aleksandar Pavlović.

Pavlović je dodao da će ovo udruženje čija je namera da se zaštite vode iz sliva Vlasine uskoro biti i zvanično registorvano.

Predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović razgovarao je sa okupljenima i upoznao ih sa činjenicom da je javni poziv za gradnju mini hidroelektrana pre godinu dana raspisalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i da ti poslovi nisu u nadležnosti opštine.

-Opština Vlasotince zalaže se za poštovanje zakona I propisa u svakoj, pa I u ovoj oblasti. Uvažavamo svaku sugestiju građana koja je namenjena dobrobiti zajednice I preduzećemo ono što je u našoj moći da ukažemo na eventualne probleme ili nepoštovanje propisa – rekao je Todorović.

Od 317 lokacija u Srbiji za izgradnju mini hidroelektrana, 14 je na području vlasotinačke opštine.

Na jednoj, se na reci Bistrici počelo sa radovima ali su oni odlukom Osnovnog suda u Leskovcu obustavljeni.

Kako je ovom prilikom rečeno na području opštibne Crna Trava izgrađeno je već 10-tak minihidroelektarana od planirane 23. Pre Vlasotinčana ista akcija pokrenuta je i u Grdelici.