PREKOGRANIČNI EDUKATIVNI PROGRAM

Đaci i profesori četiri škole iz Srbije, među kojima i leskovačke Trgovinsko ugostiteljske, učestvovali su u radu jednonedeljne akademije koja je održana u austrijskom gradu Ilmicu.

Akademiju su prošli timovi koje su činila 33 učenika i profesora iz devet zemalja – Austrije, Bugarske, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Ukrajine. Putem radionica i aktivnosti u prirodi, učenici su dobili informacije o temama vezanim za prirodu i očuvanje životne sredine, koje su obuhvaćene projektima: Dunav – evropska linija života i Ekološki otisak – globalni efekti potrošnje.Iskustvo stečeno na ovaj način je neprocenjeno i pokušaću da ga prenesem ne samo drugovima iz škole već i prijateljima, rekla je učenica druge godine, smera komercijalista, Kristina Kostić.

Cilj akademije je obogatiti škole prekograničnim edukativnim projektima koji imaju izražen ekološki sadržaj, tako da će Trgovinsko ugostiteljska škola kako je rekla profesorica Emilija Perić, izraditi projekat „Ekološka učionica“ kojim će aplicirati za dodelu sredstava. Dosadašnji tim koji broji još dva člana: profesoricu srpskog jezika i književnosti Ivanu Stojković i profesoricu engleskog jezika Jelenu Ristić biće pojačan.

Inicijativa „Evropske škole za život na planeti“ prvi put je sprovedena tokom školske 2008/09 godine i do sada je učestvovalo 118 škola iz 11 evropskih zemalja. Na taj način oko 3 000 učenika realizovalo je svoje projekte iz oblasti ekologije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *