Prijava za besplatne udžbenike za osnovce počinje sutra

Prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete počinje sutra. Za nabaka ovih udžbenika za narednu školsku Ministarstvo će izdvojiti 750 miliona dinara.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), đaci osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Novina je da će ove godine besplatne udžbenike dobiti i đaci koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno po programu za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i  gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet se sastoji od udžbenika za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Stariji osnovci, od petog do osmog, dobiće udžbenike za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Ministarstvo je svim osnovnim školama poslao uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *