Priređen prijem povodom Međunarodnog dana Roma

Međunarodni dan Roma, koji se obeležava danas, bio je prilika da se još jednom istakne važnost izrade Lokalnog akcionog plana za pripadnike ove nacionalne manjine, čije važenje je prestalo 2019. godine, a usvajanje novog usporila epidemija virusa korona. Ovo je, između ostalog, istaknutno na tradicionalnom prijemu delegacije Roma u Svečanoj sali grada, a povodom današnjeg praznika.

Prema rečima Aleksandre Stojanović, koordinatorke za romska pitanja Gradske uprave Grada Leskovca,  Lokalni akcioni plan, čija se izrada čeka, važiće do 2022. godine.

U prethodnom periodu radilo se pre svega na poboljšanju infrastrukturnih uslova u romskim naseljima, istaknuto je ovom prilikom. Kao važniji projekat navedena je rekonstrukcija Sutjeske i Radanske ulice u vrednosti od 32 miliona dinara, potom zamena vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Podvorce, kao i izrada plana detaljne regulacije za naselje Slavko Zlatanović koji ima za cilj legalizaciju objekata i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa.

U ovoj godini zaposlenje, pre svega, u stranim fabrikama dobilo je 150 Roma, a u narednom periodu osim na rešavanju problema zapošljavanja radiće se i na stvaranju boljih uslova za obrazovanje romske dece.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju s današnjeg prijema upućen je i apel pripadnicima romske nacionalne manjine da se vakcinišu. To će bez prijave biti moguće u ponedeljak 12. aprila na punktu u Domu kulture Roma od 9 do 14 časova.

Ispred grada Leskovca delegaciju Roma pozdravila je Ana Janković Stojanović, zamenica gradonačelnika Leskovca.

U Leskovcu ima 14 romskih naselje u kojima prema zvaničnim podacima živi oko 7 700 Roma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *