Priznanja za leskovačku Školu stripa

Četiri izdanja na kojima je radio Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj školi stripa, ušla su u izbor najboljih svetskih stripova objavljenih tokom 2019. godine. Reč je o top listi koju svake godine sastavlja Britanac Pol Gravet, autor knjige “1001 strip koji morate pročitati u životu” i jedan od najeminentnijih strip teoretičara na svetu, istaknuto je na konferenciji za novinare u leskovačkoj Školi stripa.

Na prvom mestu istaknut je strip album posvećen obeležavanju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata “Do pakla i nazad”, u izdanju Zaječarskog centra za kulturu i Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”. Dalje se u Gravetovom izboru nalazi i Deseti album serijala”Vekovnici”, koji Stojanović piše i uređuje, pod nazivom “Baron i Teror”. Među najkvalitetnijim izdanjima u devetoj umetnosti našao se i 19. broj najstarijeg strip časopisa u Srbiji koji objavljuje radove domaćih strip autora, “Strip Pressing” Studentsko informativno izdavačkog centra iz Niša, na čijem uređivanju Marko radi od njegovog pokretanja 2001. godine.

Zanimljivo je, kako je istakao Stojanović, da je ovo peti put da album “Vekovnika” završi u selekciji najboljih stripova na svetu. Izdavanje ovog serijal već godinama pomažu grad Leskovac preko konkursa za projekte iz kulture i izdavač “Darkwood”, koji je generalni distributer izdanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *