Problem stanovnika 22. ulice u naselju Rade Žunić

Stanovnici 22. ulice u naselju Rade Žunić obratili su se našoj televiziji zbog problema koje im stvaraju učestali kvarovi na vodovodnoj mreži, pri čemu dolazi do “pucanja” cevi.

Na fotografijama iznad se vidi kakvo je stanje u ovoj ulici bilo juče, nakon havarije koja se dogodila, kada su ekipe JKP “Vodovod” izašle na teren i otklonile kvar, potvrdili su nam nadležni u ovom preduzeću, kao i sami meštani.

Međutim, imajući u vidu da, prema rečima meštana, nakon što se kvar otkloni neretko iznova dolazi do pucanja cevi, njihov zahtev je trajno rešavanje ovog problema, odnosno da vodovodna mreža u ovoj ulici uđe u prioritetne za rekonstrukciju.

Naša Redakcija se obratila nadležnima u JKP “Vodovod”, koji su nam detaljnije objasnili suštinu problema.

Njihovo saopštenje, u kojem se, između ostalog, ističe da je JKP “Vodovod” saglasan da se u narednom periodu, u skladu sa zakonom, pokrene inicijativa kako bi se obezbedila projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju vodovodne mreže u 22. ulici, u nastavku teksta prenosimo u celosti.

Saopštenje za javnost JKP “Vodovod” Leskovac

“Vodovodna mreža u 22. ulici u naselju Rade Žunić je stara preko trideset godina, izgrađena od neadekvatnog materijala, profila 6/4 i ne može da izdrži pritisak vode u sistemu u zavisnosti od potrošnje vode.

Mreža je građena bez planske i tehničke dokumentacije, bez poštovanja tehničkih
propisa, te ista može da izdrži mnogo manje pritiske od stvarnih u sistemu. Posledica ovako izgrađene mreže su česti kvarovi i prekidi u vodosnabdevanju meštana 22. ulice, a sve to ima za posledicu i nezadovoljstvo građana predmetne ulice.

Najveći problem se javlja kad kvarovi nisu vidljivi na terenu, kada se voda usled pucanja cevi ulije u postojeće septičke jame u dvorištima građana, a ekipe dežurne službe “Vodovoda” samo na osnovu prijave o padu pritiska u mreži moraju da na terenu evidentiraju mesto kvara.

Ističemo da na teritoriji grada Leskovca imamo vodovodnu mrežu koju su meštani sami gradili, neadekvatnog profila i kvaliteta, bez pridržavanja trase koja je tada bila definisana planskim dokumentom, a da je postojećim planskim
dokumentom PGR12 omogućena legalizacija postojeće regulacije ulice.

U ovoj godini je u predmetnoj ulici bilo mnogo kvarova i padova pritiska u mreži, koji su od strane dežurne ekipe JKP “Vodovod” Leskovac bili sanirani.

JKP “Vodovod” Leskovac je prihvatio da održava ovako izgrađenu mrežu, a da ista nije u skladu sa tehničkim normativima po pitanju pre svega materijala i preseka cevi, imajući u vidu stanje na terenu i to isključivo iz razloga da se meštanima omogući snabdevanje vodom.

Ovakva mreža JKP Vodovodu predstavlja finansijski trošak za održavanje zbog velikog broja havarija i povećanja gubitaka vode u
sistemu.

JKP “Vodovod” Leskovac je korisnike koji koriste vodu iz sistema vodovodne mreže 22. ulice uveo u službenu evidenciju kao korisnike koji ostvaruju
sva prava i isti redovno izmiruju svoje obaveze prema javnom preduzeću, a razlog je, pre svega, da se istima omogući pravo na korišćenje vode.

JKP “Vodovod” Leskovac je saglasan da se u narednom periodu, u skladu sa zakonom, pokrene inicijativa kako bi se pre svega obezbedila projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju vodovodne mreže, kao i pribavi rešenje o odobrenju za gradnju i izvrši planiranje i izdvajanje budžeta za rekonstrukciju kroz plan i
program nadležnih institucija.

Urbanizacija svih delova grada Leskovca je dugotrajan i zahtevan proces, koji zahteva finansijsko učešće ali i niz administrativnih procedura propisanih zakonom.

Danas smo svedoci sve manje primera nelegalno izgrađene vodovodne mreže, jer se ista gradi i rekonstruiše u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, planskom dokumentacijom i u skladu sa planom i programom i usvojenim budžetom nadležnih gradskih institucija.

JKP “Vodovod” Leskovac će raditi održavanje mreže na najbolji mogući način, bez obzira na činjenicu kako je vodovodna mreža građena i stavljena u legalne tokove, a sve u cilju redovnog snabdevanja građana vodom kvaliteta u skladu
sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće („Sl.glasnik SRJ“, br. 42/99,44/98 i 44/99).”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *