Program ovogodišnjeg LIFFE-a

Pod sloganom “Akcija”, u periodu od 14. do 19. septembra, biće priređen 16. po redu Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE.

Dobitnik glavne nagrade “Živojin Žika Pavlović”, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti, je reditelj Miloš Miša Radivojević, a novina od ove godine je nagrada za kategoriju “Divlji film”, koja će nositi ime legendarnog reditelja Dušana Makavejeva.

U konkurenciji za Grand prix “Živojin Žika Pavlović”, biće prikazano osam najboljih filmova iz regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića.

Leskovačka publika će, pre svega, imati prilike da pogleda srpske filmove debitantskih reditelja, među kojima su “Indigo Kristal”, Luke Mihailovića, “Ovuda će proći put” Nine Ognjanović i “Da li ste videli ovu ženu” Matije Gluščevića i Dušana Zorića.

Ostalih pet filmova stižu iz regiona – “Praznik rada” Pjera Žalice iz Bosne i Hercegovine, “Tragovi” Dubravke Turić iz Hrvatske, “Jahači” Dominika Manceja iz Slovenije, “Kajmak” Milča Mančevskog iz Severne Makedonije  i “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića, takođe iz Hrvatske.

Dragan Jović, inicijator festivala, predstavio je, između ostalog, i Studentski program, u kojem će se naći filmovi studenata umetničkih fakulteta iz celog regiona. Njihova ostvarenja boriće se za tri nagrade, koje nose ime čuvenog profesora filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti, Radomira Baje Šaranovića.  

U sklopu programa “Divlji Film”, pažljivo su odabrani filmovi sa svih strana sveta, čiji reditelji, svojim autorskim stilom nastavljaju specifičan filmski jezik legendarnog reditelja, Dušana Makavejeva.  


Pored glavnog takmičarskog i studentskog programa, kao i kategorije “Divlji film”, uvedena je još jedna, koja obuhvata selekciju televizijskih serija do osam epizoda ili više.

Ovogodišnji LIFFE će biti propraćen i muzičkim programom, a prve večeri festivala nastupiće poznata glumica Mina Lazarević.

I ove godine, festival će se održati na dve lokacije, u Narodnom pozorištu i u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra. Prodaja karata za filmska ostvarenja, počela je danas.

Inače, organizovanje LIFFE-a finansijski su podržali Grad Leskovac i Ministarstvo kulture.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *