Promocija romana “Pas i kontrabas” održana u Leskovcu

Promocija knjige “Pas i kontrabas” Saše Ilića, dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2019. godini, održana je sinoć u Leskovačkom kulturnom centru. O knjizi je, osim autora, govorio i Marjan Čakarević, član NIN-ovog žirija, dok je zvucima kontrabasa i klavira u izvođenju Vladana Karadžova i Ivana Vasića dočaran duh džeza, koji prožima ovaj romana.

“Pas i kontrabas” roman je o džezu, ljubavi i tretmanu posleratne traume glavnog junaka, ratnog veterana Filipa Isakovića.

“U pitanju je 2016. godina, kada glavni junak Filip Isaković sa svojim kontrabasom dospeva u psihijatrijsku ustanovu gde postooji jedno specijalno odeljenje za rad sa veteranima, budući da je on učesnik rata početkom 90-ih godina – naveo je Saša Ilić,autor.

Prema njegovim rečima, sam naslov romana nagoveštava dvojstvo njegovog sveta i raspolućenost prisutnu unutar samog junaka. Reč pas označava traumatičnu ratnu prošlost, dok kontrabas upućuje na izlazak iz tog zatvorenog sveta i nalaženje smisla.

Ja sam pokušao da nađem metafore dakle te podeljenosti koje bitno određuju I samog glavnog junaka. I onda sam shvatio da su to pas I kontrabas, zato sam se opredelio za tu sintagmu, jer je ritmična, u duhu džeza – objašnjava Ilić.

Marjan Čakarević istakao je da je prošlu godinu obeležilo više kvalitetnih romana i da nije bilo lako doneti odluku.

Ta prošla godina kada je Saša dobio je bila jača nego prethodna, prošle godine je bilo dosta dobrih romana, barem desetak od čega recimo nekoliko nisu ušli u uži krug, koji su to zasluživali – kaže Čakarević.

Saša Ilić je pisac i jedan od urednika izdavačke delatnosti Narodne biblioteke Srbije. Među značajnim njegovim delima su dve zbirke priča: “Dušanovac.Pošta” i “Lov na ježeve”, objavljene 2015. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *