PROMOCIJA ZBORNIKA PESAMA “ETE TAKOJ” U VLASOTINCU

Na sinoćnjoj promociji Zbornika pesama na dijalektu „Ete takoj“ tražilo se mesto više u dvorištu Kulturnog centra u Vlasotincu. Svojim stihovima na dijalektu prisutne su pozdravili autori zastupljeni u ovom zborniku. Sem pesnika iz Vlasotinca, bilo je i autora iz Vranja, Bujanovca, Skoplja, Bele Palanke…

U knjizi su zastupljeni pesnici sa prostora bivše Jugoslave, sem pesnika iz Slovenije. Na konkurs, koji bio raspisan ovim povodom, stiglo je preko 180 pesama od 72 autora iz celog regiona.

-Moja ideja bila je da okupim sve one stvaraoce koji i danas čuvaju, neguju i upijaju melodičnost svog dijalekta, bez obzira da li njime i govore i tako se ideja razvila u projekat, mogućnost da se svi ti autori nađu na jednom mestu, okupe, upoznaju, motivišu za dalje stvaranje i ostave svoj trag u Zborniku „Ete takoj – rekla je urednik Zbornika „Ete takoj” Slađana Nedeljković.

-Slađana je napravila svojevrsni mirovni i prijateljski sporazum, neko novo okupljanje susednih država, bivših sunarodnika. Svaki od zastupljenih autora je predstavio jezik svog rodnog mesta i na poetski način uobličio tipične dijalekatske osobine dijalekta kojem pripada. Pesnici su se na najbolji način potrudili da predstave sebe i svoj grad, kako se u njemu živi, radi i voli, kao i sve pojedinosti koje su zasijale u njihovim očima i ostale trajno zabeležene za neke buduće generacije, kao svedočanstvo našeg doba.  – rekla je recezent Ana Mitić Stošić.

Govoreći o značaju dijalekta i samom Zborniku, Saša Stanković, pesnik, recezent i saradnik na ovom projektu, i profesor srpskog jezika i književnosti vlasotinačke Gimnazije je istakao:

-U vremenu kada svakodnevno izumire po jedan jezik, očuvanje dijalekta deluje kao nemoguća misija. Međutim, iskustvo nam govori da jezik živi i kada nema nijednog govornika kome je taj jezik maternji. Tako i trajanje dijalekta nije vezano samo za broj govornika nego i kvalitet dela koja su njime napisana – rekao je Stanković.

Pesnici su imali apsolutnu slobodu u biranju tema i dijalekta na kome će pisati. Pre Vlasotinca, promocija zbornika održana je u Vranju.